ПН - ПТ 8.00 - 19.00

СБ. 9.00 - 18.00

НД. Вихідний

(044) 426 92 57

ua
Причини закладеності у вухах — фото №1
21 вер

Причини закладеності у вухах

Кожна людина хоч раз у житті стикалася з неприємним явищем, коли закладає вуха. Цей симптом супроводжується сильним дискомфортом, не дає нормально жити, працювати та контактувати з людьми.

Якщо ситуація не обмежується лише втратою чи приглушенням слуху, і виникли інші скарги, це свідчить про наявність серйозних розладів. Дуже важливо знати, чому так сталося, що заклало вуха та знайти справжню причину такого стану.

 

Закладає вуха: причини

Якщо закладеність у вусі була викликана серйозними проблемами зі здоров'ям, тоді дискомфорт незабаром пройде сам собою. У ряді випадків ситуація може свідчити про наявність певних патологій.

Найпопулярніші чинники виникнення закладеності вух такі:

  1. Усьому виною може бути ГРВІ або грип. Це зумовлено зв'язком ЛОР органів: патологічний процес перешкоджає проходженню повітря при застуді, що може призвести до нетривалої закладеності у вухах. Як тільки настане поліпшення стану, і хвороба відходитиме, слух з'явиться
  2. Дискомфорт може статися внаслідок сильного тиску у навколишньому середовищі. Таке явище практично завжди відчувається під час перельотів, занурення у воду або перебування в метро. Іноді навіть незначний спуск сходами може сприяти появі закладеності вуха
  3. Засмічення органів слуху сірої може призвести до погіршення їхньої роботи.
  4. Часто закладає вуха при підвищеному тиску, коли пацієнт страждає на гіпертонію. Це спазмом судин. Крім головного симптому, також можуть відчуватися сильні запаморочення.
  5. Популярна проблема може виявитися на тлі знаходження всередині органу чужорідного тіла
  6. Вода, що потрапила до органів слуху, призводить до такого короткочасного ефекту
  7. Окремі фармацевтичні препарати дають таку побічну дію. Якщо так сталося з вами, детально ознайомтеся з інструкцією. В ідеалі це потрібно робити до прийому ліків
  8. При розладі функцій вух звук може бути дещо приглушеним
  9. Частою причиною появи відчуття закладеності вуха виступає викривлення носової перегородки
  10. Дискомфорт нерідко проявляється при таких захворюваннях, як отит, алергічна реакція, новоутворення в головному мозку та інше

Якщо заклало вуха, то треба подумати, що могло викликати таку реакцію. Займатися самолікуванням у жодному разі не можна. Дана ознака є вагомим аргументом для відвідування кабінету лікаря-отоларинголога.

Методи діагностики та симптоми

У отоларингології розрізняють безліч захворювань, у яких закладає вуха. Усі основні причини перераховані вище. Що відчуває людина, коли виникає ця проблема? Часто пацієнти скаржаться, що заклало вухо та шумить, також можливі головні болі, сплутаність свідомості. Правильно виявити фактор появи дискомфорту можна лише під час огляду на прийомі у ЛОРа. У деяких випадках пацієнтів надсилають на спеціальні діагностичні дослідження.

Незалежно від першопричини, дуже важливо повністю обстежитися і не запускати ситуацію. Інакше можуть дати про себе знати неприємні наслідки.

Що робити, якщо заклало вухо?

Якщо раптом у вас знизилася функція слуху, з'явилося відчуття закладеності, тоді слід зробити наступні дії:

  1. Спробуйте зіграти позіхання, розкривши рота
  2. На кілька секунд затримайте дихання
  3. Натисніть руками на вуха кілька разів
  4. Візьміть цукерку чи жувальну гумку, попийте води

Якщо такі прості дії не допомагають відновити слух, обов'язково зверніться до лікаря.

Що робити, якщо заклало вухо після купання

З цим явищем знайомі всі. Не варто панікувати, якщо так сталося.

Вживіть заходів, щоб вода пішла:

  • прикладіть одне вухо, яке втратило слух, до плеча, і почніть стрибати на нозі
  • руками, притиснувши вуха, промовте голосно: А
  • ляжте на грілку з хворого боку і чекайте, поки рідина не вийде
  • встановіть акуратно ватний тампон, через час вода вбереться в нього

Після поліпшення стану важливо все ж таки звернутися до ЛОРу, щоб він призначив вам спеціальні протизапальні препарати.

Стороннє тіло у вусі

Зазвичай так відбувається випадково при чищенні вушних раковин, коли для цього використовуються предмети не за призначенням – сірник та намотана на неї вата. Легко частина такої конструкції може обломитися і потрапити у важкодоступне місце. На жаль, лікарі стикаються з епізодами, коли у вуха заповзають комахи.

Хоч би яким був чужорідний предмет, дістати його під силу лише професіоналам. В іншому випадку можна серйозно пошкодити барабанні перетинки. Дипломовані фахівці знають, як боротися з цією проблемою та зроблять все швидко, а головне, без наслідків.

Заклало вуха від нежитю: як бути

Насамперед, вирішити початкову проблему – вилікувати риніт. Ніс закапують спеціальними краплями з судинозвужувальною дією, а також орган промивають сольовими розчинами. З цією метою також годиться препарат " Аквамарис " , " Хлоргексидин " та інші.

Основне завдання, коли при нежиті заклало вуха, полягає в тому, щоб позбутися закладеності та набряклості носа. Але тільки лікар може рекомендувати будь-які препарати та розчини для лікування.

Інші причини та лікування якщо закладає вухо

Якщо закладає вухо при алергії, важливо усунути першопричину, тобто позбутися дратівливого фактора. Щоб зняти набряклість, застосовуються антигістамінні препарати.

При отиті лікар-отоларинголог розробить ефективну тактику лікування. Також лікар зможе визначити викривлення перегородки носа та будь-які інші дефекти при консультації. Якщо буде потрібно, ухвалить рішення про хірургічне втручання.

При перепадах артеріального тиску важливо стабілізувати стан. Патології скронево-щелепної зони лікуються у стінах стоматологічної клініки.

Чим небезпечна відсутність лікування

Не відтягуйте візит до отоларинголога. Фахівець проведе ретельне обстеження та прояснить ситуацію. Буде з'ясовано причину ваших страждань, а значить, проблема швидко вирішиться. Не намагайтеся лікуватися самостійно. Протипоказано прогрівати вуха. Важливо розуміти всю серйозність ситуації: органи слуху розташовані дуже близько до мозку, куди легко може потрапити гній. При цьому можуть розвинутись найважчі для життя патології.

Де у Києві лікують закладеність вух

У медичному центрі Леомед, Київ, правий берег, працюють найкращі лікарі-отоларингологи, які завжди раді бачити вас на консультаціях. Якщо у вас погіршилася чутка, важливо знати причину стану.

Клініка ЛеоМед має все необхідне сучасне обладнання, за допомогою якого вам безпомилково і швидко поставлять діагноз, а потім розроблять ефективну тактику терапії.

Почніть лікування зараз

Ваше ім'я
E-mail
Номер телефону